سلطانیان: برای کیفی سازی و ترغیب دانش آموزان به مسابقات علمی تلاش کنیم
به گزارش وبلاگ رابا، تهران (پانا) - مدیرکل آموزش متوسطه دوم وزارت آموزش و پرورش درباره برگزاری مسابقات علمی در بین دانش آموزان و تاثیر آن در رشد استعدادهای دانش آموزان توضیحاتی داد.
مسابقه دانش آموزی نور، بهانه ای است تا دانش آموزان به انجام آزمایش های متفاوت علمی ترغیب شوند و نتیجه آزمایش های خود را در قالب فیلم های یک دقیقه ای به دبیرخانه مسابقه ارسال کنند. فراخوان این دوره از مسابقه دانش آموزی نور با مشارکت بیش از پنج هزار دانش آموز از 7 کشور جهان داده شده است که در مراسمی از منتخبان این مسابقه تجلیل خواهد شد. در این دوره از مسابقه هزار و 700 فیلم کوتاه تولید و ارسال شده است.
مسابقه دانش آموزی نور به عنوان یکی از رویدادهای بنیاد علم و فناوری مصطفی (ص) در حوزه دانش آموزی هرسال یک بار برگزار می شود که هدف از برگزاری آن، ایفای نقش در انگیزش نسل نوجوان جهان اسلام، ایجاد افق های نوین درزمینه علم و فناوری و کمک به رشد استعدادهای درخشان است. این مسابقه با هدف ایجاد نگرشی متفاوت در حوزه علم و فناوری با محور دانش آموزان، طراحی و برگزار خواهد شد.
وجه امتیاز مسابقه نور با سایر مسابقات دانش آموزی دیگر این است که فضای این مسابقه نخبگانی نیست و همه آحاد جامعه را هدف قرار داده است. آنچه که از دانش آموزان خواسته می شود اصل تلاش علمی مفید و واقعی و خودجوش برای ترویج علم است و اما می توان یکی از اهداف برگزاری مسابقه دانش آموز نور را گسترش سطح فعالیت ها در حوزه دانش آموزی دانست تا بتوان به افراد بیشتری شانس برجسته شدن در آینده را ارائه دهیم که مقدمات این کار با انگیزه سازی ایجاد می شود.
دوره چهارم مسابقه دانش آموزی نور؛ گرامیداشت پروفسور عمر یاغی، برگزیده جایزه مصطفی(ص) 2015، از مردادماه سال گذشته آغاز شد و موضوع این دوره از مسابقه ساخت فیلم های علمی کوتاه یک دقیقه ای از آزمایش هایی در مباحث مختلف ماده و انرژی است. با توجه به شیوع ویروس کرونا و عدم حضور دانش آموزان در مدارس خود، علاوه بر تمدید این دوره تا انتها مردادماه 99، شرایط ویژه ای برای این دوره از مسابقه دانش آموزی نور اتخاذ شد.
برای رعایت اصول بهداشتی اعلام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی و وزارت بهداشت مبنی بر رعایت فاصله اجتماعی و اجتناب از اجتماعات، از ابتدای خردادماه 99، ثبت نام به صورت خانوادگی برای دانش آموزان میسر خواهد شد و هر دانش آموز می تواند به عنوان سرگروه در منزل و با مشارکت اعضای خانواده خود در مسابقه شرکت کند.
درباره نقش برگزاری مسابقات نور در رشد و شکوفایی استعدادهای دانش آموزان به سراغ عباس سلطانیان، مدیرکل آموزش متوسطه دوم وزارت آموزش و پرورش رفتیم تا بیشتر در این باره مطلع شویم.
متن گفت وگوی پانا با وی را در ادامه می خوانید:
نظرتان درباره برگزاری مسابقات علمی در بین دانش آموزان چیست؟
برگزاری مسابقات علمی باعث شناسایی استعداد ها و خلاقیت های دانش آموزان می شود و با استفاده از محیط های متنوع یادگیری و ایجاد فرصت برابر، زمینه ای برای طراحی و انجام پروژه های تحقیقی، پژوهشی و فناوری دانش آموزی را فراهم می آورد و در نهایت منجر به تثبیت آموخته های دانش آموزان خواهد شد.
درباره موثر بودن مسابقات در رشد و تربیت علمی دانش آموزان و درنهایت رشد علمی کشور می توان گفت اگر دانش آموزان با فواید فعالیت های پژوهشی آشنا شوند و خود دنبال راه حل ها باشند، می توان با نهادینه کردن این روحیه به رشد علمی کشور امیدوار بود.
علاوه بر این، اگر چنین مسابقاتی منجر به هدایت صحیح دانش آموزان به سمت رشته های تحصیلی مرتبط شود و منتخبین نیز مورد حمایت قرار گیرند، می تواند موثر واقع شود.
آیا مسابقاتی که به شیوه فیلم های 60 ثانیه ای است، روش خوبی برای یک مسابقه علمی است؟
اینگونه مسابقات با توجه به برخی محدودیت ها، می تواند اثربخش باشد؛ اما همین محدودیت ها ممکن است منجر به کاهش بروز خلاقیت شود. بنابراین پیشنهاد می شود، محدودیت زمانی در بازه های مختلفی تعریف شود تا در شرایط متفاوت، نتایج متنوع تری حاصل شود.
شناسایی و نیازسنجی از مطالبات و استعدادهای نهفته دانش آموزان، استفاده از اهرم های تشویقی، حمایت های مادی و معنوی از منتخبین و استفاده از رسانه های مختلف برای خبررسانی از جمله موارد پیشنهادی در این موضوع است.
درباره اثرگذاری برگزاری مسابقات دانش آموزی در ترغیب نسل جوان آینده به علم و دانش بگویید. باتوجه به اینکه در انجام کار گروهی تا حدودی با ضعف روبرو هستیم، آیا برگزاری این مسابقه در بین دانش آموزان می تواند این ضعف را رفع کند؟
روش های آموزشی فردی و رقابتی در برنامه آموزشی جایگاه خاصی دارند، ولی باید از طریق یادگیری مشارکتی متعادل شوند؛ به همین دلیل مسابقات این چنینی برای تعدادی از شرکت کنندگان می تواند این ضعف را تا حدودی پوشش دهد.
در ارتباط با اقدامات موثر در افرایش انگیزه دانش آموزان برای شرکت در چنین مسابقاتی بیان کنید.
اطلاع رسانی به موقع از زمان و نحوه برگزاری، تبلیغات از طریق رسانه های مختلف و بازتاب دادن موفقیت ها، حمایت از دانش آموزان شرکت کننده، جلب حمایت های نهادهای علمی برجسته از جمله این موارد است.
باتوجه به اینکه برگزاری چهارمین دوره مسابقه دانش آموزی نور با سال های گذشته متفاوت است و خانواده ها در کنار فرزندانشان به انجام و ساخت فیلم های علمی می پردازند، خانواده از نظر کمی و کیفی می تواند کانون اصلی اندیشه، کار، تلاش و پرورش روحیه خلق ایده و کار در افراد باشد.
درباره کمک این مسابقه به پژوهش محوری دانش آموزان بگویید.
تعداد دانش آموزان علاقه مند به پژوهش زیاد است که اینگونه مسابقات این بستر را فراهم می کند. اما باید توجه داشت که امکانات تحصیلی دانش آموزان یکسان نیست و توجه ویژه به دانش آموزان عادی و شناسایی، حمایت و هدایت آنها به اینگونه مسابقات علمی پژوهشی قطعا می تواند به پژوهش محوری دانش آموزان کمک کند.
سلطانیان در انتها اضافه نمود که فعالیت های مشارکتی در خانواده به تحکیم خانواده کمک می کند و می تواند در بسط فرهنگ کار پژوهشی و گروهی در تمام سنین نیز موثر باشد؛ به این شرط که به تضعیف استقلال دانش آموز منجر نشود.
فراخوان چهارمین دوره مسابقه دانش آموزی نور؛ گرامیداشت پروفسور یاغی در قالب ساخت فیلم های کوتاه 60 ثانیه ای از آزمایش های علمی با موضوع مباحث مختلف مواد و انرژی انتها یافته است و اختتامیه این دوره از مسابقه به زودی برگزار می شود.
منبع: خبرگزاری پانا