سیاست های مخرب در اقتصاد
به گزارش وبلاگ رابا، دخالت سیاست در اقتصاد همیشه مخرب است. باید بدانیم کارآفرینان سودجو یا کسانی که به دنبال نفع شخصی خودشان هستند، در فقر و عقب ماندگی جامعه نقش کمی دارند، گروه های سیاسی متشکل که منافع گروهی خودشان را دنبال می کنند، بیشترین نقش را در فقر و عقب ماندگی جامعه دارند. در هر کشوری که گروه های سیاسی متشکل حضور دارند مخصوصاً اگر در آن کشور بی قانونی هم حاکم و آزادی های اقتصادی وابسته به تصمیم حکمرانان باشد، بازار به درستی کار نمی کند و بخش خصوصی منزوی می شود، در این شرایط تعیین می شود دولت ید طولایی برای دخالت در اقتصاد دارد. تجربه نشان داده کشورهایی که اقتصاد آزاد از طریق بازار دارند، پیروز تر عمل کرده اند و همین باعث پیشرفت این کشورها شده است. کشورهایی که سعی دارند با برنامه ریزی تغییرات در اقتصاد ایجاد کنند ناپیروز بوده اند.
در این کشورها، همیشه به جای بازار، دولت تصمیم می گیرد، گروه های متشکل همیشه ذینفع هستند و این گروه ها از دولت می خواهند در اقتصاد دخالت کند. گروه های فشار منافع معین و منسجمی دارند به همین دلیل خواهان مداخله دولت هستند، هزینه مداخله دولت روی تک تک افراد جامعه پخش می شود، پس کمتر احساس می شود، بنابراین آنهایی که از دخالت دولت منتفع می شوند، می دانند با این دخالت ها چقدر سود می برند. این مداخله می تواند به صورت برنامه ریزی یا غیر برنامه ریزی باشد. کسانی که متضرر می شوند چون پراکنده هستند انسجام ندارند تا مانع مداخله باشند. نتیجه این شرایط باعث می شود دولت ها همیشه منابع را در جایی هزینه کنند که به سمت تولید، ایجاد اشتغال، سرمایه گذاری و آبادانی نمی رود. بنابراین نمی شود انتظار اصلاح در چنین شرایطی داشت. قانون اساسی ما متأسفانه از این شرایط حمایت می کند. تا زمانی که بخش خصوصی منزوی است و آزادی فردی در محاق قرار گرفته است، کشور به سمت آبادانی حرکت نخواهد کرد. همیشه در این شرایط، سیاستمداران به دنبال حل مشکل به صورت مقطعی هستند. در اینجا جامعه پیشرفت نمی کند،به مردم فشار وارد می شود و کشور از توسعه عقب می ماند.
هر فرد و خانواده برای خودش برنامه دارد اما اگر بخواهیم برای کل جامعه یک برنامه معین اقتصادی بریزیم، مخرب است. برای تک تک افراد جامعه و نیاز آنها نمی شود تصمیم گرفت، اگر بخواهیم برای جامعه تصمیم بگیریم باید ویژگی های فردی را کنار گذاشت یعنی آزادی فردی سرکوب شود. در اقتصاد آزاد همه آزادند هر طور می خواهند فکر کنند. اما با برنامه ریزی استقلال از عملکرد اقتصادی شهروندان گرفته می شود. هر جا دولت دخالت می کند، نظام سوسیالیستی است اما درصد آن در کشورها فرق دارد. در چین، کره شاقتصادی و روسیه دخالت دولت بالای 90 درصد است، در ایران این دخالت حدود 60 تا 80 درصد است. کشورهای پیشرفته سعی کردند دخالت و سوسیالیزم را در سیاست ها کم کنند. برنامه ریزی یعنی نظام متمرکزی به تخصیص منابع می پردازد، تولید می کند و گروهی به جای مردم و بازار تصمیم می گیرند که هیچ وقت نتیجه بخش نیست. اهداف برنامه ها با عملکرد، علی رغم اینکه دولت ها تلاش کرده اند این دو را به هم نزدیک کنند، اما هیچ گاه این اتفاق نیفتاده است. وقتی برنامه چندساله تنظیم می شود انعطاف پذیری را از دست مسئولان می گیرد، بنابراین بحران ایجاد می کند. اما اگر اقتصاد آزاد باشد، بازار تصمیم می گیرد مثلاً چه کالایی تولید شود، چه کالایی تولید نشود. در سیستم برنامه ریزی رانت و فساد است و منابع به نادرست تخصیص داده می شود. بخش های تولیدی در این نظام مسائل اساسی دارند چون منابع به سمت موارد غیر مولد می رود. بخش های نظامی، خدماتی، فرهنگی در این نظام بیشترین منابع را می برند که این یعنی دریافت فرصت از جامعه و عقب ماندگی کلی.
نباید انتظار داشته باشیم حاکمان از بالا برای اقتصاد بازار تصمیم بگیرند. تقویت بخش خصوصی یعنی وابستگی کمتر به دولت و در اقتصاد آزاد منابع به سمت تولید و سرمایه گذاری می رود. در سیستم برنامه ریزی اگر مدیری پیروز عمل نکرد، کنار گذاشته نمی شود چون عملکرد او بر جامعه تحمیل می شود، مسأله اینجاست که نظام های دولتی زیانی که می زنند به صورت سیستمی است. این زیان کل سیستم را با بحران روبرو می کند چون انعطاف لازم را ندارند. وقفه شناختی، وقفه تصمیم گیری و وقفه اجرایی برای حل و اصلاح مسائل در نظام دولتی وجود دارد. اینجا حیف و میل، اتلاف منابع و بالا رفتن هزینه وجود دارد. اما در نظام بازار تصمیم اشتباه متوجه شخص است، در نظام بازار واکنش سریع است و اشتباهات بر کل کشور تحمیل نمی شود.
منبع: اتاق بازرگانی ایران