چگونه با ترس از دندان پزشکی مقابله کنیم؟
به گزارش وبلاگ رابا، برخی از افراد به دلیل ترس از دندان پزشکی حاضر به درمان دندان درد خود نیستند اما برای رهایی از این ترس و اضطراب راه های ساده ای وجود دارد.
هیچ کس علاقه ای به رفتن به دندان پزشکی ندارداما عده کمی از افراد از این کار وحشت داشته و دچار اضطراب شدید می شوند. در بسیاریاز موارد، افراد از شدت ترس جرات مراجعه به مطب دندان پزشکی را هم ندارند و به همین دلیل،درد و ناراحتی دندان درد را تحمل می نمایند.
کنترل کردن ترس از دندان پزشکی
بر اساس یک تحقیق علمی که در سال 1998 منتشر شد،31% از عظیم سالان (23% مردان و 40% زنان) از برخی مراحل درمانی دندان وحشت دارنداما در این میان 24% از افراد حتی از رفتن نزد دکتر دندان پزشک هم هراسان می شوند.تحقیقات جدیدتر در سال 2009 نشان می دهد که نیمی از بززرگ سالان از اضطرابمتوسط یا شدید رنج می برند که عمده این ترس از دندان پزشکی به خاطر مرحله تزریق و سوراخ کردندندان است.
اما چرا کسانی که با میل و رغبت به ورزش هایدردناکی مثل راگبی روی می آورند از یک کار ساده مثل رفتن به دندان پزشکی هراسدارند؟ رییس انجمن بین المللی کنترل اضطراب و ترس از دندان پزشکی، معتقد است کهاین موضوع تنها به کنترل کردن احساسات مربوط می گردد.
یکی از دلایل اصلی این ترس و اضطراب، تجربه هایناخوشایند و دردناک گذشته است. وقتی کسی یک بار تجربه ناخوشایندی از رفتن به دندان پزشکیداشته باشد، در سایر مواقع کنترلی روی احساس ترس و اضطراب خود نداشته و همواره با این ترسزندگی می نماید. موقع بازی راگبی یا بانجی جامپینگ، فرد می تواند احساسات خود راکنترل کند اما به خاطر داشتن یک تجربه تلخ در گذشته، حافظه فرد توان کنترل احساسات را نداشته واز رفتن به دندان پزشکی هراسان می گردد.
نیکولا کورتیز 43 ساله یکی از افرادی است که بهدلیل همین ترس و اضطراب، بیش از ده سال به دکتر دندان پزشک مراجعه نمی کرد. او می گوید: وقتی 20 ساله بودم با دندان درد شدیدی به دکتر دندان پزشک مراجعه کردم، اماداروی بی حسی که دکتر برای من تزریق کرد آن طور که باید اثری نداشت و من در تماممراحل درد می کشیدم. آنقدر که وقتی مشغول سوراخ کردن دندانم بود طاقت نیاورده وجلوی کار دکتر را گرفتم. این یک تجربه دردناک بود اما بیش از آن احساس حقارتی که بع از آن از کار خود داشتم مرا آزار می داد. به همین خاطر تا 30 سالگی به هیچ وجه قدم درمطب هیچ دندان پزشکی نگذاشتم.
هیچ کس دوست ندارد وقتی یک دکتر با مته و سوزنمقابلش ایستاده، کنترل خود را از دست بدهد. مراحل درمان دندان روزبه روز پیشرفته تر می گردد و به همین دلیل بسیاری از افراد که از مراجعه به دندان پزشک می ترسیدند،از مشاهده پیشرفت تکنولوژی در این زمینه شگفت زده شده و به خاطر روش های درمانیجدید دیگر ترسی از این کار ندارند. با این حال رفتن به دندان پزشکی برای همه اینافراد آسان نیست و برخی از آن ها هرگز جرات رفتن و امتحان روش های جید را پیدا نمی نمایند.ممکن است برخی از این افراد از شدت دندان درد، علی رغم میل باطنی مجبور به مراجعه به پزشک بشوند اما بهتر است قبل از رسیدنبه این مرحله با اضطراب و ترس خود مقابله نمایند.
مراجعه به دندان پزشک باتجربه
بهترین پیشنهادی که می توان به افرادی که ترس از دندان پزشکی دارند کرد این است که در انتخاب پزشک بسیار دقت نمایند. هیچ روش قطعی و مشخصی برایدرمان ترس این افراد وجود ندارد چون هر فرد با بقیه متفاوت است. برخی از این افرادبه آرام بخش احتیاج دارند و برخی دیگر با رفتاردرمانی، درمان می شوند. بهتر است بادقت و صرف زمان، دکتری را انتخاب نمایند که به او حس مثبتی دارند و از تجربه وتوانایی او مطمئن هستند. پزشکی که واقعا باتجربه و ماهر باشد مسلما احساس اینافراد را درک می نماید و می داند با آن ها چطور برخورد کند.
چطور چنین پزشکی را پیدا کنید؟ سری به وب سایت هایرسمی پزشکان زده و نظر افراد مختلف را درباره اخلاق و عملکرد پزشک مورد نظر بخوانید. بهتر است در این مورد به آنالیز یک پزشک اکتفا نکنید.
برخی از پزشکان معتقدند که جلسه اول لزوما زماندرمان نیست و بهتر است ابتدا پزشک و بیمار با هم صحبت نموده و درباره ترس ها و نگرانی های بیمار صحبت نمایند و آن زمان دکتر تصمیم بگیرد که چطور می تواند به آن بیمار به بهترین شکلیاری کند.
استفاده از روش های جایگزین
برای بیشتر افراد همین کافی است که پزشک خودرا بشناسند و به او اطمینان داشته باشند. اما اگر اینطور نباشد راه های زیادی وجوددارد که پزشک می تواند اطمینان بیمار خود را جلب کند. استفاده از داروهای مسکن یکیاز این روش هاست. یعنی بیمار کاملا بی هوش نیست و مراحل درمان را می بیند اما هیچدردی احساس نمی نماید. در موارد شدیدتر ترس از دندان پزشکی می توان از بی هوشی عمومی نیز استفاده کرد.
راه دیگر استفاده از هیپنوتیزم، طب سوزنی و یارفتاردرمانی است. این طور بگوییم که امروزه روش های درمانی بسیار متنوع و آسانیوجود دارند و انتخاب روش درمانی بستگی به حال بیمار و تشخیص پزشک دارد.
مورد مهم دیگر این است که فرد بیمار باید سعی کند بهخودش یاری کند. اگر فرد کوشش کند که همواره بهداشت دهان خود را رعایت کند، جلساتچکاپ دندان پزشکی به سادگی برگزار می شوند و احتیاجی به اقدام درمانی پیچیده اینیست. تکنیک های تمدد اعصاب یا ریلکسیشن نیز در این زمینه بسیار مفید خواهند بود.بعد از آن، دریافت نوبت از یک دندان پزشک دلسوز و متعهد مهم ترین مرحله است. در جلسه اولفقط برای مصاحبه به پزشک مراجعه کنید و بعد از آنکه توانستید به پزشک خود اطمینانپیدا کنید اقدام به درمان کنید.
گروه روانشناسی وبلاگ رابا
منبع: setare.com