خان کندی؛زیباترین روستای اردبیل
به گزارش وبلاگ رابا، اگر گفتیم شیرین ترین عسل است، اگر گفتیم چشمه ای دارد خنک و خودجوش که چه تابستان باشد، چه زمستان، بس که سرد است، کسی قادر نیست دستش را حتی به اندازه یک دقیقه در آن نگه دارد. اگر گفتیم چشمه اش شفابخش است و بسیاری از بیماری ها را درمان می نماید، یا اگر از درخت های پرمیوه اش تعریف کردیم و گفتیم قدمتش به دوره ناصرالدین شاه می رسد و کوچ نشین ها بنای اولیه اش را گذاشته اند... شما باور نکنید!
مثل این است که وقت گرسنگی، عکس غذای مورد علاقه تان را ببینید و بگویید سیر شدم! مثل این است که تصویر یک لیوان آب خنک را در فصل تابستان نشانتان بدهند و شما بگویید سیراب شده ام! مثل این است که عکس گل خوشبویی را بو کنید و بگویید مشام تان تازه شده است!
روستای خان کندی دارای آب و هوایی کوهستانی و خنک در تابستان و سرد و برفی در زمستان می باشد
نه، این طور نمی گردد، تا وقتی به خان کندی نرفته اید، تا وقتی دریاچه قالغانلو را ندیده اید، تا وقتی کنار چشمه روستا چای نخورده اید، تا وقتی در مراتع سبزش پابرهنه ندویده اید، تا وقتی خنکی و رطوبت مه را در سحرگاهش روی پوست تان حس نکرده اید، تا وقتی از باغ هایش با دست های خود میوه ای نچیده اید، تا وقتی پای حرف های مردم روستا ننشسته اید و آنها برایتان از گذشته های دور قصه نگفته اند و تا وقتی طعم فراغت را در روستا نچشیده اید، بی فایده است سخن گفتن از خان کندی و توصیف زیبایی های آن، مگر این که کوله بارتان را ببندید و راهی شهرستان گرمی یا مغان در اردبیل شوید و از آنجا به خان کندی بروید تا دیده ها، جای شنیده ها را بگیرد و باور کنید آنچه را که در وصف این دیار زیبا می گوییم!
به علت شرایط خاص طبیعی منطقه، انواع مختلفی از حیات وحش در کوهها و مراتع خان کندی دیده می گردد
دریاچه قالغانلو: دریاچه زیبای قالغانلو، که در شرق روستای خان کندی جاری است، از ذوب شدن تدریجی برف های کوه قبله داشی پدیده آمده و در پاییز و بهار وسعت آن افزایش می یابد، اما در تابستان به دلیل افزایش تبخیر سطحی و آبیاری مزارع، از وسعت آن کاسته می گردد. آنالیز اکولوژی طبیعی قالغانلو نشانگر وجود یک اکوسیستم با انواع موجودات آبزی در این دریاچه است که در عین حال، مکان مناسبی برای انواع ماهیان سردابی است.
حیات وحش: به علت شرایط خاص طبیعی و جغرافیایی منطقه، انواع مختلفی از حیات وحش در کوهها و مراتع مجاور خان کندی دیده می گردد که از مهمترین آن می توان به انواع کبک، کبوتر وحشی، زردپره، شاهین، بالابان، عقاب، لاک پشت، روباه، شغال، جوجه تیغی، گرگ و گراز و چندین جانور دیگر اشاره نمود.
جاذبه های طبیعی: از مهم ترین کوه های رشته کوه صلوات داغی در اطراف روستای خان کندی، می توان به قله قلی تاش با ارتفاع 2580 متر و قبله داشی با ارتفاع 2550 متر از سطح دریا اشاره نمود. این کوهها در جنوب روستا قرار دارند و نقش مهمی درتعدیل آب و هوای منطقه ایفاء می نمایند، به طوری که با شروع بارش در فصول سرد، این کوه ها یکدست سفیدپوش شده و با انبوهی از برف، به پیشواز بهار می فرایند. با ذوب شدن برف های زمستان، معروف ترین رودخانه فصلی شهر گرمی به نام تولون چای پدید می آید.
پوشش گیاهی: مراتع و ارتفاعات سرسبز روستا پوشیده از انواع گَوَن یونجه و شبدرکوهی است. گون، گیاهی است بوته ای، کوتاه و بالشتکی به ارتفاع 10 تا 15 سانتی متر که در ارتفاعات و کوه های خان کندی به وفور یافت می گردد و تراوه های آن کتیرا نام دارد. گون های روستای خان کندی از نوع خاردار با خارهای بلند و پراکنده و گونه دیگر از نوع گَوَن سبز با خارهای کوتاهِ به هم فشرده است که اهالی منطقه، این نوع گَوَن را اصطلاحاً گَوَنِ جوجه تیغی می نامند که هرکدام در منطقه خاص خود می روید و دارای ریشه بلند و طویلی است که در دل خاک فرو می رود.
مراتع و ارتفاعات سرسبز روستای خان کندی پوشیده از انواع گَوَن یونجه و شبدرکوهی است
به علت وجود مراتع سرسبز پوشیده از انواع گل های رنگارنگ، ارتفاعات خان کندی محل مناسبی برای پرورش زنبور و فراوری عسل است و به همین، جهت بهترین و مرغوب ترین نوع عسل، در روستای خان کندی فراوری و عرضه می گردد.
چشمه ها و رودخانه ها: کوه های اطراف روستای خان کندی شامل قبله داشی و قلی تاش، سرچشمه رودخانه تولون چای است که با شیبی تند، پس از طی راستا میان چندین روستا، خاتمه به شهر گرمی می رسد. رودخانه تولون چای با گذر از شهر گرمی، در مرز جمهوری آذربایجان به رودخانه بالهارود پیوسته و در شهر بیله سوار وارد خاک جمهوری آذربایجان می گردد.
چشمه شفابخش خان بولاغی، چشمه ای خودجوش با دبی 3 لیتر بر ثانیه است که در جنوب خان کندی و در بالادست آن جاری است. دمای آب این چشمه در تابستان و زمستان همیشه نزدیک به صفر است و برای درمان امراض پوستی و استخوانی، بسیار مفید است.
به گفته مردم خان کندی، آب چشمه خان بولاغی از قدیم الایام مورد توجه خوانین و رؤسای قبایل محلی و ایلات شاهسون بوده است.
منبع: گردشبان