چرا به طالقان سفر کنیم؟

به گزارش وبلاگ رابا، جاذبه های دیدنی طالقان

یکی از منطقه ها ییلاقی و زیبای کشورمان شهرستان طالقان است که در تقسیم بندی جغرافیایی از شهرستان های استان البرز است. همسایگان طالقان از سمت شمال الموت و مازندران و از جنوب فشگلدره و ساوجبلاغ هستند که این منطقه زیبا را دربرگرفته اند.

چرا به طالقان سفر کنیم؟

طالقان به واسطه جاذبه های طبیعی و گونه های متنوع گیاهی و زیستگاه حیات وحش یکی از قطب های گردشگری و سرگرمی گاهی پر جاذبه است. بعلاوه علاوه بر جاذبه های طبیعی، بازمانده های تاریخی با ارزشی را در خود جای داده و نیز دارای اماکن زیارتی است که علاقمندان زیادی دارد و به این نقطه سفر می نمایند.

وجه تسمیه طالقان

طالقان در لغت نامه علامه دهخدا تالکان آمده و طالقان را معرب تالکان دانسته است. بعلاوه در این لغت نامه آمده است که تالکان و تلکان نام دو ولایت است که یکی در خراسان و یکی دیگر در حومه قزوین است. تات و تال قومی ایرانی ساکن در محدوده دریای مازندران و برخی نقاط کوهستانی دیگر است و پسوند گان در زبان پارسی به معنی جا و سرزمین است که در ترکیب با واژه تال روی هم به معنی سرزمین تال است و معرب آن طالقان است.

زبان تاتی و گویش های زبان تاتی جزء دسته زبان های ایرانی است که یکی از بازمانده های گویش های دوره مادها بوده و به زبان مازندرانی و تالشی و گیلکی خیلی شباهت دارد. این زبان که گویش های آن زمانی از قفقاز تا شمال خراسان گویشور داشت با گرایش مردم منطقه به زبان ترکی و زبان فارسی فقط بخشی از گویش های تاتی در این منطقه در حال حاضر به جای مانده است. از جمله جاهایی که این گویش در آن رایج بوده اشتهارد در استان البرز، بوئین زهرا، تاکستان، استان قزوین و شهرستان طالقان است.

جغرافیای طالقان

این شهرستان در فاصله 90 کیلومتری کرج واقع شده است و شامل دو بخش مرکزی و بالا طالقان است. مساحت طالقان حدود 1200 کیلومتر مربع است و در این محدوده جغرافیایی جمعیتی حدود 25781 تن ساکن هستند. مردم طالقان تا پیش از ورود اسلام و تا حدود سده سوم هجری، پیرو باورهای ایران باستان بودند اما از قرن سوم هجری پیرو زیدیه بودند - به پیروان زید بن علی بن حسین بن علی بن ابی طالب زیدیه می گویند - بعد از قدرت یابی صفویه کم کم نفوذ زیدیه تحلیل رفت و مردم این منطقه شیعه دوازده امامی شدند.

جاذبه های دیدنی طالقان

شاهرود طالقان؛ این رود از کوهپایه های شرقی آغاز می گردد و با 105 کیلومتر طول به سمت غرب در جریان است و در طول جهت بیشتر از 15 رودخانه کوچک و بزرگ را که از چشمه ها و برفاب ها جاری می شوند با خود تا سپید رود می برد و در آنجا با آب های قزل اوزن ترکیب شده و وارد دریای خزر می شوند. آبشارهای زیادی که در این منطقه وجود دارد از جمله آبشارهایی در روستاهای زیبای اوچان، جوستان، اورازان، کرکبود، آسکان، عسلک چشم انداز ای بسیار دل انگیز را به تصویر می کشند و چشمه آب معدنی جوستان یکی دیگر از زیبایی ها و جاذبه های دیدنی طالقان است.

شاه البرز طالقان؛ قله و رشته کوهی است که در البرز جای دارد و حدود 4200 متر ارتفاع آن است که مرز استان های البرز و قزوین محسوب می گردد، دامنه جنوبی این رشته کوه به طالقان و سمت شمال آن با دره الموت قزوین مرتبط است.

کوه های صخره ای طالقان؛ کوه های صخره ای و بلند این منطقه و یخچال های طبیعی علم کوه در محدوه روستای پراچان از دیگر نقاطی است که گردشگران را به خود جذب می نماید و کوهنوردان زیادی به قصد صعود به این صخره های شکیبا و محکم در زمان های و فصول مختلف سال به آن جا می فرایند.

علم کوه؛ از دیگر کوه هایی که از سمت جنوب با این منطقه ییلاقی زیبا در ارتباط است قله علم کوه با ارتفاع4850 متر است. این قله که بعد از دماوند دومین قله رفیع کشورمان است معروفیتش به خاطر دیواره دامنه شمالی آن است که سخت ترین و فنی ترین جهتهای دیواره نوردی و سنگ نوردی در کشورمان را دارد و مورد توجه علاقمندان ورزش سنگ نوردی و کوه نوردی است.

حیات وحش طالقان؛ یکی از جاذبه های طالقان حیات وحش طالقان است که پستانداران و پرندگان وحشی زیادی در آن است مثل: گراز، عقاب، خرگوش، شغال، کفتار، خرس، دم جنبانک، زاغچه، گرگ، کبک دری، قوش و … که کوه شاه البرز را زیستگاه خود قرار داده اند. از نظر پوشش گیاهی این منطقه دارای پوشش گیاهی متنوعی است و باغ هایی مثل زرشک کوهی، گردو، سیب، زیتون، بادام کوهی، گیلاس، ریواس، گلابی، درختان چنار، تره کوهی، کاسنی، آویشن، گل های شقایق و ده ها گونه گیاهی دیگر از گیاهان این منطقه است. بعلاوه به واسطه قرارگرفتن در مجاورت کوه های البرز، چشمه های فراوانی در این نقطه دیده می گردد، و خاک حاصلخیز و رطوبت زیاد آن باعث بوجود آمدن یک پوشش گیاهی متنوع و انبوه شده است که سرسبزی و طراوت و زیبایی دل انگیز و چشم نوازی به طالقان بخشیده که در نوع خود بی نظیر و منحصر به فرد است و معروفیت و معروفیت زیادی برای ایرانگردان و طبیعت دوستان دارد که هر ساله آنان را به این نقطه می کشاند. حیات وحش طالقان یکی از جاذبه های دیدنی طالقان است.

کتیبه عسلک؛ از دیگر جاذبه های طبیعی طالقان کتیبه گردنه عسلک طالقان است. این کتیبه در روستایی به نام گراب از روستاهای تابع شهرستان طالقان است و میراث تاریخی بازمانده از دوره قاجار است که به سنگ نبشته گردنه عسلک معروف است. کتیبه عسلک در دامنه ارتفاعات یخچال و میش چال و 3 کیلومتری جنوب غربی گردنه عسلک است. محققان معتقدند که فردی به نام ایوب میردفتر در دوره سلطنت ناصرالدین شاه قاجار دستور ایجاد یک نهر را در اینجا داده و پس از مسائل گوناگون نهر ساخته می گردد. محققان باستان شناس بعدها در طی کاوش هایی که در منطقه انجام دادند به سنگ نبشته و نهر مورد نظر رسیدند. این کتیبه یکی از جاذبه های دیدنی طالقان است.

از دیگر جاذبه های این منطقه روستای زیبای میر است که در 40 کیلومتری طالقان واقع شده است. بعلاوه آبشار و روستای اورازان، ارژنگ قلعه، امامزاده هارون، سد و دریاچه زیبای طالقان از دیگر جاذبه های دیدنی طالقان است که اگر یک بار به این منطقه سفر کنید حتما زیباترین خاطره طبیعت گردی را در دفتر خاطرات سفرهایتان ثبت خواهید کرد.

منبع: الی گشت

به "چرا به طالقان سفر کنیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چرا به طالقان سفر کنیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید